Aanschaf:

Fretten zijn niet voor iedereen geschikt als huisdier, ze kosten veel tijd en moeten goed opgevoed worden. Ze zijn niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar, maar je kunt wel samen met je kind(eren) voor ze zorgen. Fretten kunnen prima alleen leven en het zijn van nature solitaire dieren. Je kunt wel meerdere fretten samenhouden, maar dit hoeft niet. Als ze het goed met elkaar kunnen vinden kan het erg leuk zijn, maar houd er nooit meer dan 3 bij elkaar.
Je kunt fretten het beste bij een ervaren fokker kopen. Zij kunnen je vaak veel (achtergrond)informatie geven en je op weg helpen.

 

Algemene info:

Een mannetjesfret noem je een ram en vrouwtjes noem je moertjes. Je kunt het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes makkelijk zien. De mannetjes zijn veel groter. Vrouwtjes wegen gemiddeld 700 gram en de mannetjes wel 1500.

Vrouwtjes die niet gedekt worden kunnen heel ziek worden. Om dit te voorkomen moeten ze gesteriliseerd worden, anders kunnen ze doodgaan hou hier wel rekening mee.

Fretten zijn vleeseters en jagers konijnen en andere knaagdieren zal hij willen doden dit kan je niet afleren. 

Fretten zijn speelse en ondernemende diertjes. Dat maakt ze leuke huisdieren. Voor kinderen zijn ze minder geschikt als huisdier. Ze houden niet echt van knuffelen en hebben veel aandacht nodig. Hun nagels moeten regelmatig geknipt worden en ze moeten ieder jaar naar de dierenarts voor een inenting. Ze willen iedere dag minstens twee uur buiten de kooi kunnen rondrennen. Fretten zijn eigenwijs en kunnen lelijk bijten als je ze pakt terwijl ze daar geen zin in hebben.

Laat je goed informeren voordat u overgaat tot koop met name over de voeding van een fret!

Hieronder staat een beknopte info over de voeding maar fretten zijn zeer gevoelig voor wat ze eten dus vraag een specialist of een ervaring deskundige over de voeding die kan u alle info geven.

 

Huisvesting:

We gaan er even vanuit dat je je fret binnen houdt, voor meer info over huisvesting buiten kunt u op de daarvoor gespecialiseerde sites kijken. 

Fretten kunnen gewoon in een kooi gehouden worden maar de kooi dient wel groot te zijn, hoe groter hoe beter, 

zorg daarnaast er ook voor dat ze voldoende beweging krijgen. 

Zorg dat als je meerdere fretten hebt dat ze dan hun eigen plekje hebben, hun eigen territorium dus elk hun eigen kooi.

Zorg ervoor dat ze lekker kunnen spelen in de kooi. 

Meerdere hangmatjes. een dekentje waar ze lekker in kunnen slapen, meerdere verdiepingen in de kooi is ook een optie maar ze hebben meer aan ruimte dan aan klimmen

Ergens in de kooi moet een donker plekje zijn om terug te trekken.

Gebruik geen zaagsel als bodembedekking fretten zijn allergisch voor stof

Zet het poepbakje niet te dicht bij het voerbak.

Klik hier voor alle frettenkooien 

 

Voeding:

De fret is een strikte carnivoor (vleeseter).

De fret heeft een kort maagdarmstelsel en eet dagelijks meerdere keren kleine porties. Omdat fretten carnivoren zijn eten ze hele prooidieren. Dierlijke eiwitten en vet zijn belangrijke voedingsstoffen samen met vitaminen en mineralen. Pas wel op met dierlijke eiwitten, wanneer je daar te veel van geeft kunnen ze blaasstenen, maagdarmontstekingen, een slechte huid en vacht en een verminderde vruchtbaarheid krijgen. Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten.

Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten. Alles wordt opgegeten, van huid tot bot.
Het is hierbij belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van het vlees.

Wanneer je je fret geen rauw vlees wilt geven maar brok moet het eiwitpercentage 30% tot 40% zijn en er moet 15% tot 20% vet in zitten. Het eiwit moet goed verteerbaar zijn en van dierlijke afkomst. Ook mogen er geen granen, maïs, molasse, dextrose, rozijnen en maïsstroop in zitten. Omdat er in brokken vaak niet voldoende voedingsstoffen zitten die een fret elke dag nodig heeft moet je dit kunstmatig aanvullen.

Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles!

Wat mogen fretten wel eten?
Vers vlees (maar geen varken!), rundergehakt, kip, kalkoen, eendagskuikens, muizen, ratten

Zorg altijd dagelijks voor vers water!

Klik hier voor voeding voor uw fret, hier staat echter alleen brokvoer op 

Benodigdheden:

Ruime kooi

Drinkfles

Voerbak

Voer

Hangmatjes

Bodembedekking

Poepbakje 

Doeken (om in te slapen)

Klik hier voor vele benodigdheden voor uw fret zoals kooien, speeltjes, voeding, voerbakjes, hangmatjes enz

 

Een fret is relatief duur in onderhoud. Ze kosten gemiddeld tussen de € 450,- en € 500,- per jaar, als je ze de juiste verzorging wilt bieden. Dit is voor de voeding, maar ook voor de kattenbakkorrels, hangmatjes, voerbakjes en de standaard dierenartskosten, zoals de jaarlijkse inenting. Daarnaast kunnen er ook nog andere dierenartskosten bij komen als de fret ziek wordt.
De fret kost niet alleen geld, maar ook veel tijd. Ze moeten minimaal twee uur per dagen los kunnen lopen, maar liever langer. Zeker jonge fretten hebben veel energie

Een gezonde fret is levendig en actief. Zijn ogen zijn helder en zijn neus is vochtig en koel. Ook eet en drinkt hij goed. Kijk je fret regelmatig goed na, zo herken je sneller ongewoon gedrag. Gedraagt hij zich anders en heb je het idee dat er iets mis is? Ga dan bij je dierenarts langs. De fret is een taai beestje en verbergt zijn ziekte goed. Als hij zichtbaar ziek is, dan is hij meestal al flink ziek. Houd ook het gebit in de gaten. Dat is belangrijk voor een goede opname van voedsel. Hij moet geen last hebben van tandsteen of ontstekingen. Is zijn gebit erg vies? Dan kun je het laten schoonmaken door je dierenarts.

<script data-ad-client="ca-pub-7659026694734515" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>