Aanschaf:

Een papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo’n 60 jaar oud worden, afhankelijk van de soort.  Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig. Bedenkt dit dus goed voordat je er voor kiest om een papegaai aan te schaffen! Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

Vogels zijn beweeglijke dieren die zeer veel ruimte nodig hebben. 

Veel mensen raken gedesillusioneerd of gefrustreerd wanneer zij erachter komen dat zij het gedrag of het geluk van de vogels niet tot nauwelijks kunnen beïnvloeden. Wees dus zeer kritisch voordat je een papegaai aanschaft.

Zie tip 2 over alles wat u moet weten als u besluit om een papegaai aan te schaffen maar ook wanneer u al in bexit bent van een papegaai is deze workshop zeker niet overbodig en raden wij het zeker aan om deze workshop aan te schaffen.

 

Tip 1

Klik hier voor training van uw papegaai, zeker de moeite waard!

Tip 2

Klik hier voor Caique Workshop over aanschaf, verzorging enz zeer uitgebreid

Huisvesting:

Heel vaak worden papegaaien solitair in een kooi gehouden. Dit zorgt voor eenzaamheid en verveling, wat gedragsproblemen tot gevolg heeft. Een papegaai met soortgenoten huisvesten kan deze problemen voorkomen. Papegaaien moeten gehouden worden in een grote volière of los in een speelboom in de woonkamer. Deze ruime en sociale huisvesting geeft papegaaien de kans hun natuurlijke gedrag te uiten.

Veel papegaaien staan met hun kooi in de huiskamer, slapen daar en de kooi is tevens hun speelplaats. Dit is niet de juiste manier om een papegaai te huisvesten. Veel papegaaien vertonen hierdoor gedragsproblemen in de vorm van verdediging van hun kooi en schreeuwen of bijten door slaap tekort. Een papegaai heeft 11 uren nachtrust nodig om te kunnen functioneren daarom is het verstandig om de kooi in een aparte ruimte te plaatsen. Bijvoorbeeld een kamer waar u, als de papegaai gaat slapen, niet of nauwelijks meer komt. Zodat uw papegaai rustig kan gaan slapen en aan zijn nachtrust toe komt.

Klik hier voor vele soorten maten papegaaienkooien ook hier geldt hoe groter hoe beter 

Verzorging:

In de natuur besteden vogels de meeste tijd van hun dag op zoek naar voedsel, ze werken dus voor hun eten. Als wij een bak eten en een bak water in de kooi zetten moeten wij ernaast dus ook voor zorgen dat de vogel die tijd dat hij in de kooi zit zichzelf kan vermaken/bezighouden. Vermaken kun je doen door middel van foerageren, attributen/speelgoed maken met hier in voer en snacks verstopt zodat ze moeten werken om hierbij te komen, dit vermaak kan gedragsproblemen voorkomen. Bedenk je eens in als jij hele dagen weg bent en je vogel deze dagen in de kooi zit en niets te doen heeft behalve een beetje eten en voor zich uit staren, je kan begrijpen dat leven dan lijden word dus vermaak/speelgoed is cruciaal!

Hygiëne heeft net als bij de mens een belangrijke rol, minimaal 1 keer per week is het belangrijk dat je de kooi goed schoon maakt, oude ontlasting van de kooi afhaalt en de bodem bedekking ververst, maar mooier is natuurlijk om dit geleidelijk gedurende de hele week het geen wat vies is af te nemen en weg te halen. Fruit bijvoorbeeld dat kan je niet meerdere dagen laten staan en als het erg warm is zelf maar een gedeelte van de dag. Water moet iedere dag minimaal 1 keer ververst worden en dan ook de bak waarin je het water doet elke keer goed schoonmaken!

Wanneer een papegaai ziek is zullen ze dat zelden laten zien, dit is natuurlijk omdat het prooidieren zijn, laat je zien dat je ziek bent dan val je sneller ten prooi aan roofdieren…dat is hun gewoon meegegeven in de genen. Dus wanneer jij denkt dat je papegaai zich niet gedraagt zoals normaal, bv weinig eet, stil is, bol zit of nog erger dan moet je weten dat deze vaak al heel erg ziek is en direct medische zorg nodig heeft, twijfel dan niet maar maak gelijk een afspraak met een VOGEL arts, ga niet naar de dierenarts om de hoek want die hebben vaak genoeg door te weinig ervaring de verkeerde diagnose/behandeling gesteld met dood als gevolg

Voeding:

Veel papegaaien eigenaren geven hun kromsnavel pellets. Dit zijn brokjes speciaal voor papegaaien met daarin alle voedingsstoffen die uw papegaai nodig heeft. Het voordeel ten opzichte van ‘normaal’ papegaaienvoer, zoals gemengde zaden, is dat de papegaai niet alleen de lekkerste zaden eruit kan pikken om op te eten. Hoewel pellets in principe alle benodigde voedingsstoffen bevatten, kan het geen kwaad om deze aan te vullen met groenten, fruit, zaden en noten.

Eten is voor papegaaien, net als voor mensen, een sociale gebeurtenis. Het is daarom goed om het voedsel niet gewoon in een bakje te doen, maar het bijvoorbeeld in een speeltje aan te bieden. Op die manier moet de papegaai moeite doen voor zijn eten en verveelt hij zich niet zo snel.

Een papegaai mag géén pinda's eten, een pinda bevat "toxinen".  Toxinen" zijn giftige stoffen die door de natuur worden ontwikkeld. een papegaai is erg gevoelig voor deze giftige stof .

Klik hier voor al voer voor elke soort papegaai

Papegaaien onderscheiden zich van de andere vogels door hun unieke snavel, waardoor ze ook wel ‘kromsnavels’ genoemd worden. Daarnaast hebben ze typische pootjes, waarvan de buitenste tenen naar achteren staan en de middelste naar voren. Papegaaien hebben een goed ontwikkelde syrinx, waardoor ze in staat zijn veel geluiden na te bootsen. Jonge papegaaien zijn nestblijvers, ze hebben de zorg van de ouderdieren nodig om te overleven.
Bekende papegaaien zijn o.a. de grijze roodstaart, de blauwgele ara, de rosé kaketoe, de agapornis (dwergpapegaai), de valkparkiet en de grasparkiet.

Papegaaien hebben van alle vogels relatief de grootste hersenen. Ze zijn slim! Dat betekent dat deze vogels een uitdaging nodig hebben. De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg. Papegaaien hebben uitdaging, spel en werk nodig om gezond te blijven. Met name grijze roodstaarten, amazones en kaketoes zijn gevoelig voor gedragsproblemen.

Langdurige stress, ziekte en gedragsproblemen kunnen (zeker bij grote papegaaien) leiden tot agressie, verenplukken en in sommige gevallen zelfs beschadigingen van de huid met bloedingen en wonden tot gevolg. Het is zeker aan te raden om in zo’n geval contact op te nemen met een dierenarts en/of specialist in papegaaien voor advies. Om deze ongewenste gedragingen weer af te leren is vaak heel veel tijd nodig. Het zal dan ook niet zomaar op te lossen zijn. Net als bij honden en katten met gedragsproblemen, is het vaak aan de eigenaar om hier werk van te maken. Medicatie is vrijwel nooit een oplossing.

<script data-ad-client="ca-pub-7659026694734515" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>