Aanschaf:
Konijnen zijn niet geschikt voor mensen met een allergie voor dierenharen.
Konijnen hebben minimaal één soortgenoot nodig.
Wie de dieren geen buitenverblijf biedt, moet zorgen voor regelmatige ‘uitjes’ op het (beveiligde) balkon of in de tuin (onder toezicht).
De dieren kunnen zes tot tien jaar oud worden. Bent u bereid om zo lang voor ze te zorgen?
Los van de aanschafkosten van de dieren, gaat er geld naar het verblijf, de inrichting daarvan, voer en een wisselende inventaris aan speelgoed. Onderschat ook niet de dierenartskosten. Konijnen moeten regelmatig gevaccineerd worden en als een dier ziek is, kunnen de kosten al snel flink oplopen. Bij mannelijke dieren is castreren zeker gewenst.
Besluit je voor een groot ras te kiezen bedenk dan wel dat ze flink wat ruimte nodig hebben dus binnen in een hokje in je kamer is geen optie.
Huisvesting:
Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid. Het ouderwetse "alom bekende" konijnenhok van 80cmx150cm voldoet allang niet meer aan de huidige standaarden van dierenwelzijn.
Huisvesting met meerdere konijnen onder één dak verdient sterk de voorkeur.
Zorg dat een buitenhok een verhoogd gedeelte heeft zodat er altijd een droog bodemgedeelte is.
Zorg voor een dichte en tochtvrije slaapplek.
Zitten de konijnen eigenlijk altijd in de kooi, dan is 4 m2 per konijn nog steeds niet erg veel.
Door in etages te bouwen hoeft een konijnenhok echt niet 4-6m2 in beslag te nemen
Er moet een gedeelte zijn waar de konijnen naar buiten kunnen kijken en waar daglicht naar binnen kan vallen.
Controleer waar de konijnen in het hok de behoeftes doen, zorg dat het hooirek hier zo ver mogelijk vanaf hangt.
Zet het hok niet pal in de zon.
Klik hier voor vele soorten verblijven voor uw konijn
Voeding:
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarbij zijn de meeste huiskonijnen ook nog eens te dik. Het geven van de juiste voeding in de juiste hoeveelheid is dan ook erg belangrijk.
Konijnen hebben afwisselende voeding nodig, geef ze daarom veel verse groenten een klein beetje konijnenvoer (geen zaden en gedroogd fruit). Pas op dat je niet teveel konijnenvoer geeft, dit is erg energierijk dus je konijn heeft maar weinig nodig. Zo voorkom je dat je konijn te dik wordt.
Daarnaast hebben konijnen elke dag vers water en hooi nodig.
Volwassen konijnen hebben twee keer per dag eten nodig.
Geef ze daarbij altijd iets te knagen zodat hun tanden kunnen afslijten want de tanden van een konijn groeit namelijk altijd door.
Klik hier voor alle soorten konijnenvoer
Verzorging:
Anders dan andere huisdieren houden konijnen ervan om met rust gelaten te worden. Als het konijn aandacht van mensen wil, komen ze vanzelf naar je toe. Een konijn tegen zijn zin oppakken en knuffelen zorgt voor stress!
Konijnen moeten niet alleen gehouden worden: ze hebben gezelschap nodig. Het beste gezelschap voor je konijn is een ander konijn. Het beste kun je dan een vrouwtje en een gecastreerd mannetje nemen.
Door je konijnen regelmatig te verzorgen, zorg je ervoor dat je huisdier gewend raakt aan aanraking.
Klik hier voor vele verzogingsproducten voor uw konijn zoals, nagelknippers, boeken, vachtverzorging enz.
Benodigdheden:
Drinkfles
Voerbak
Transportbox
Konijnenhok
Bodembedekking
Krachtvoer
Ruwvoer (hooi)
Speeltjes
Goed afsluitbare voorraadbus voor het konijnenvoer
Huisje (voor in het hok)
Knaagstok/steen
Klik hier voor alle artikelen die u nodig heeft voor uw konijn dat scheelt een lange zoektocht, hier vindt u alles in 1 oogopslag wat uw konijn nodig heeft
Hoewel konijnen heel goed kunnen knagen, zijn het officieel geen knaagdieren maar behoren ze tot de haasachtigen. Konijnen zijn intelligente, trouwe en actieve dieren. Veel konijnen houden ervan geaaid te worden. Opgetild worden vinden ze echter minder fijn. Een konijn is een sociaal dier en stelt aandacht en gezelschap erg op prijs. Het advies is daarom om (minimaal) 2 konijnen samen te houden. De beste combinatie is een gecastreerde ram (mannetje) met een of meerdere voedsters (vrouwtjes). Volwassen mannetjes kunnen meestal niet bij elkaar in één kooi worden gehouden. Een cavia is minder geschikt om samen met het konijn te houden.
Controleer de gezondheid van je konijnen regelmatig. Let op of de ogen en neus geen snot of vocht vertonen en kijk of de ontlasting goed droog is. Het is verstandig om bij warm weer het hok en je konijn goed te beschermen tegen vliegen. Maden kunnen namelijk ernstige wondinfecties veroorzaken bij konijnen. Controleer daarom ook regelmatig of je konijn geen vuile achterhand heeft. Neem direct contact op met de dierenarts indien je konijn een verminderde of geen eetlust heeft.
Het is aan te raden om konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose, RHD1 en RHD2 (zeer besmettelijke konijnenziektes). Soms is je konijn al in de winkel gevaccineerd, informeer hiernaar. Een groot deel van alle voedsters boven de vijf jaar krijgt baarmoederkanker. Castratie door de dierenarts vanaf vijf à zes maanden kan dit voorkomen.
<script data-ad-client="ca-pub-7659026694734515" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>