Aanschaf:

Kippen leven in groepjes, zo’n groepje noem je een toompje. Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Er hoeft niet per se een haan bij. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.

Je heb grote rassen en dwergrassen, de dwergrassen worden ook wel krielkippen genoemd. Er zijn wel 400 kippenrassen dus bekijk eerst welk ras het beste bij jouw en je omgeving past. 

Koop een kip bij een hobbyfokker die verzorgt zijn kippen over het algemeen het beste en zal ook graag alle inforatie willen geven die je nodig hebt.

Koop nooit te jonge kuikens omdat deze erg kwetsbaar zijn, het liefst koop je kuikens van 8 weken of ouder. Dieren welke niet fit lijken, in elkaar gedoken zitten en waarvan de veren overeind staan zijn waarschijnlijk ziek. Die koop je dan ook niet.

 

Huisvesting:

Alle kippen en kippenhokken zijn anders, maar er zijn een aantal basisregels voor een goed ingericht kippenhok.

Nachthok: Een goed nachthok heeft ventilatie en vat geen direct zonlicht.

Legnesten: Kippen leggen hun verse eieren het liefst op een donkere plaats. Een legnest is daar ideaal voor.

Zitstokken:In het nachthok plaats je een zitstok van ongeveer 4cm breed met afgeronde hoeken. Er moeten altijd zitstokken aanwezig zijn in het nachthok van uw kip.

Er passen ong. 4-5 krielkippen en 2-3 grotere kippen op een zitstok van 1 meter.

Het schoonmaken van het kippenhok kan het beste wekelijks gebeuren. Ververs dan de bodembedekking (bijv: hennepvezel, zaagsel of beukensnippers) in het nachthok en de legnesten. Haal ook de mest van de zitstokken. Eens in de zoveel tijd kun je het hok het beste ontsmetten. In de kippenren spit je de grond om. Dit voorkomt dat de ontlasting een dikke laag vormt en in de zomer gaat stinken. Controleer bij het schoonmaken van het kippenhok altijd op bloedluis, andere beestjes en ongediertesporen.

Kippen badderen ook graag om zich schoon te houden door middel van een zandbad.
Dit is gewoon wit schoon zand, dit het liefst op een zonnige maar vooral op een droge plek.
Krielkippen hebben een bad van ong. 50x50cm nodig en grotere rassen ong. 100x100cm.

Voor krielkippen zijn de afmetingen: 0.75 vierkante meter per kip (incl.ren).
Voor middelgroot/grotere rassen: 1,5 vierkante meter per kip (incl.ren).
Maar nog steeds is de regel: Hoe groter het leefgedeelte hoe beter!

Klik hier voor diverse soorten kippenhokken

 

Bent u handig  en bouwt u liever zelf een kippenhok dan kunt op de onderstaande link drukken daarin wordt precies en uitgebreid uitgelegd hoe een perfect kippenhok kan bouwen met bouwtekeningen en alles wat u moet weten. over de kip.

Klik hier voor de uitgebreide kippengids

Verzorging:

Het is belangrijk voor kippen om lekker rond te scharrelen. Hiermee zorgen ze niet alleen voor een gevarieerd dieet, maar zorgen ze ook dat ze zichzelf bezighouden. Dit helpt mee om de pikorde stabiel te houden.

Kippen die los lopen hebben extra bescherming nodig tegen roofdieren. Zorg ervoor dat ze kunnen wegvluchten onder struiken. Niet alle kippen zijn even alert en waarschuwen elkaar voor indringers. Doe ze ’s nachts in een goed afgesloten nachthok. Daarmee bescherm je de kippen tegen de vos.

Kippen die zich vervelen zullen dit uiten naar hun soortgenoten. Zo kunnen kippen die elkaar pikken, duiden op verveling!

Kippen nemen stofbaden in het zand om zichzelf schoon te houden van parasieten. Zorg dus dat je kippenhok voldoende zand bevat zodat ze zichzelf hiermee kunnen wassen.

Permanente beschikbaarheid van voer en schoon water vormen de basis van een goede verzorging van kippen.

Verder moeten kippen geregeld worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van parasieten.

 

Voeding:

Kippen zijn omnivoren en eten vrijwel alles. Kippen houden daarom van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Alleen zijn er ook een aantal etenswaren die niet goed zijn voor kippen. Er zijn planten die zelfs giftig voor kippen kunnen zijn. Verder kunnen kippen niet alle dingen eten die mensen ook eten. Keukenafval, zoals overgebleven fruitschillen, resten gekookte rijst en groenteafval, kan een goede aanvulling zijn als voedsel voor kippen, maar men moet wel selectief zijn in de keuze welk afval er naar de kippen gaat, te veel keukenafval is niet goed voor kippen

De legkorrel is eigenlijk het basisvoer voor kippen. Het voer is eiwitrijk en zorgt voor voldoende energie voor de kip. Daarnaast bevat het alle vitaminen, mineralen en andere voedingswaarde die een leggende hen nodig heeft.

Dit pikt de kip naast haar dagelijkse noodzakelijke portie aan gemengde granen:
Schillen en bladeren van groenten en fruit
Oudbakken brood
Restjes van bereid plantaardig voedsel: gestoofde groenten, gekookte aardappelen, frietjes, rijst, deegwaren, resten van soep, pitten van tomaten,
courgettes en meloenen...
Tuinafval: Kort onkruid op de grond, lang onkruid opgehangen in bussels, wat pas gemaaid gras

Klik hier voor alle voeding die uw kip nodig heeft 

 

 

Benodigdheden:

Kippenhok met nachthok en zitstokken

Kippenren

Voer

Drinkbak

Grit en maagkiezel 

Bodembedekking voor in legnest zoals bv stro

Klik hier voor alle benodigdheden voor uw kip

 

Niet in alle gemeenten mogen kippen gehouden worden in verband met de overlast die ze kunnen veroorzaken. Het is dus verstandig, voordat u kippen aanschaft, te informeren of dat in uw wijk is toegestaan. Dit geldt ook voor de buurt. Een haan kan flink lawaai maken en daar is niet iedereen van gecharmeerd. Informeer in de buurt of men er bezwaar tegen heeft als u kippen gaat houden. Als u niet met de kippen wilt gaan fokken hoeft u niet perse een haan te nemen. Kippen kunnen prima leven zonder een haan.
Een van de kippen zal vanzelf “hanig” worden. Zij zal zich dominanter gaan gedragen in de toom en kan zelfs een poging doen om te gaan kraaien. Dit is niet vergelijkbaar met een haan, maar kan toch overlast veroorzaken voor de directe buren.
Daarnaast moet men nagaan wat het houden van kippen aan kosten (aanschaf, huisvesting en onderhoud) en tijd met zich meebrengt.

De verzorging van kippen kost niet zo veel tijd als het houden van een hond of kat, maar ze moeten wel iedere dag vers water en eten krijgen. Hun hok moet regelmatig verschoond worden en de eieren geraapt worden. Er moet een deugdelijk hok aangeschaft worden, wat vervelende indringers buiten houdt en dat is zeker niet goedkoop.
Kippen kunnen afhankelijk van het ras wel 7 tot 10 jaar oud worden en moeten daarom goed verzorgd worden, ook als ze een ziekte onder de leden krijgen. Ook kippen hebben soms medische zorg nodig.

<script data-ad-client="ca-pub-7659026694734515" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>