Aanschaf
Als u hobbymatig een geit wilt houden moet deze geïdentificeerd zijn en geregistreerd worden. Ongeacht het aantal geiten wat u wilt houden. De houder moet zich registreren en aangeven waar de dieren gehouden worden. De geiten krijgen een voorgeschreven oormerk ter identificatie.
Koop geen dieren waarvan je de achtergrond niet kent. Je vraagt dus best raad aan een ervaren fokker of een fokvereniging
Geiten en schapen zijn leuke, vrolijke en lieve dieren. Je kunt ze prima als hobbydieren houden. Ze hebben wel dagelijks verzorging en aandacht nodig. En zorg dat je minimaal 2 dieren neemt want het zijn echte gezelschapsdieren.
Heb je genoeg ruimte voor een wei of stal? Dan zijn geiten en schapen heel leuke, vrolijke dieren om te houden. Ze zijn de hele dag bezig met eten, lopen en spelen. En als je goed met ze omgaat, worden ze erg aanhankelijk en echte vrienden. Neem minstens 2 geiten of schapen of houd geiten en schapen samen. Het zijn echte groepsdieren die je niet alleen kunt houden. Geiten en schapen hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Zorg daarom tijdens vakanties voor een goede oppas. Geiten of schapen houden brengt aardig wat kosten met zich mee.
Huisvesting
Geiten zijn groepsdieren en leven in een hiërarchie, met een sterke rangorde. Als u een nieuwe geit in de bestaande groep wilt voegen, moet u daar altijd voorzichtig mee zijn. Geiten kunnen ook hun verzorger domineren, zorg er van jongs af aan voor dat duidelijk is dat zij onder u in de orde staan. Geiten kunnen zich aan verschillende temperaturen aanpassen, maar houden niet van nattigheid. Zorg voor een stal die vocht- en tochtvrij is en voor een schuilmogelijkheid. Zorg voor een goede afrastering waarin ze niet vast kunnen komen te zitten met hun hoorns, geiten proberen altijd uit te breken. Vooral jonge geitjes verstoppen zich graag. Let er op dat ze zichzelf niet kunnen bezeren. Geiten gaan altijd op onderzoek uit, omdat ze zich anders snel vervelen. Pas op voor lichtknopjes en elektriciteitskabels, verrijk de stal en weide met zandhopen, strobalen, boomstammen of picknicktafels om op te klimmen.
Verzorging
Dwerggeiten vragen om een goede verzorging. Bij het kiezen tussen een mannetje en een vrouwtje is het aan te raden voor het vrouwtje te kiezen. Een bok verspreid namelijk een vieze, indringerige geur, en vrouwtjes ruik je niet. Geiten zijn kuddedieren. Daarom is het raadzaam om meerdere geiten bij elkaar te zetten. Omdat geiten erg aanhankelijk zijn, ontstaat er vaak een speciale band tussen de geiten en hun baasje.
Geiten moeten net zo opgevoed worden als honden. Daarbij moeten ze leren wat mag en wat niet mag. Als hun baasje niet duidelijk genoeg is, kunnen ze misbruik van hem maken. Ze kunnen bijvoorbeeld bedelaars worden die continu om eten vragen.
Strooi de stal op (nieuw stro over de mest),ververs het ruwvoer in de ruiven, geef schoon water, neem even tijd om de dieren te bekijken, zo zie je best of ze gezond zijn en zich normaal doe deze dingen dagelijks.
Verwijder de natte plekken uit de stal,zorg voor voldoende nieuw strooisel in de stal, controleer de afsluiting van de weide,maak de waterbak grondig schoon, doe deze dingen minimaal 1x per week.
Reinig en ontsmet de stal. Hoe meer dieren je houdt, hoe vaker je dat moet doen.
Controleer om de twee maanden de klauwen. In de natuur slijten de klauwen van geiten door de harde ondergrond. Bij ons (op een weide) is dat echter niet het geval. Als ze te ver doorgroeien, krult de teen op en krijgt de geit een ongezonde pootstand. Meestal zal je twee tot vier keer per jaar de klauwen moeten (laten) bijsnijden. Laat dit voordoen door een ervaren bekapper.
Geitenweide
Weide & omheining
Een kale weide met enkel gras is niet geschikt, geiten hebben beschutting van struiken of bomen nodig. In de koude maanden zullen geiten de zon opzoeken om op te warmen. Als het te warm wordt, kruipen ze in de schaduw uit de felle zon. Bescherm wel de bomen, want anders worden ze zo goed als zeker geschild en sterven ze af. Een stevige bodem is belangrijk voor de klauwgezondheid.
Geiten zijn oorspronkelijk bergdieren en hebben dus grote behoefte aan bewegen en klauteren. Voorzie oude boomstammen, rotsblokken of een serie houten platforms in de weide zodat de dieren kunnen klimmen.
Door het geklauter en de nieuwsgierigheid van geiten moet je omheining zeer stevig zijn. Je kan schapengaas gebruiken, maar voor kleinere rassen is een afrastering met nog kleinere mazen beter. In alle gevallen reken je er best op dat de omheining zeker een meter hoog moet zijn. Sommige grotere geiten slagen er nog in hierover te springen. De geiten zetten er vaak hun voorpoten tegen, kies dus voor stevige palen. Een stroomdraad aan de binnenkant kan nuttig zijn. De omheining is ook heel belangrijk om roofdieren, zoals honden, buiten te houden. Hiervoor kan een elektriciteitsdraad bovenlangs gespannen worden.
Voeding
Omdat geiten en schapen herkauwers zijn, ze zullen voer in eerste instantie maar heel kort kauwen en doorslikken. Als ze zich veilig voelen en genoeg voer hebben gegeten, gaan ze ergens rustig liggen herkauwen. Alles wat het dier eet verdwijnt eerst in de pens. Pas daarna slikt hij het echt door en komt het terecht in een andere maag en wordt uiteindelijk volledig verteerd. Ze hebben in totaal vier magen (pens, netmaag, boekmaag en lebmaag).
Hooi is heel belangrijk voor uw dieren. De grove vezels van hooi hebben ze nodig om de magen en darmen gezond te houden. Hooi is heel belangrijk bij het herkauwen. Er wordt wel eens gezegd dat geiten alles eten, maar eigenlijk zijn ze juist heel kieskeurig. Soms zullen ze een baal hooi die voor u goed ruikt en er goed uitziet toch afkeuren en er maar mondjesmaat van eten. Zorg dat het hooi niet muf of schimmelig is. Hooi dat uit de ruif op de grond valt, wordt vaak al niet meer gegeten. Hang een ruif op, zodat het hooi schoon en droog blijft.
Als u geiten in een weitje kunnen, wil dat nog niet zeggen dat ze daar het gras eten. Als het weitje klein is, zullen ze het gras waarin ook hun uitwerpselen liggen niet eten. Is er in de wintertijd onvoldoende gras beschikbaar, voer de geiten dan bij met hooi en eventueel krachtvoer. Zeker tijdens de dracht hebben ze extra voer nodig.
U kunt het beste twee keer per dag voeren, ’s morgens en ’s avonds. Als u tussendoor allerlei extra’s voert, is dat op zich niet erg maar ze leren snel; zodra ze iemand zien zullen ze gaan mekkeren om iets lekkers. en dat kan best vervelend zijn. Voeren kunt u daarom het beste alleen in de stal of op de voederplaats doen. Houdt wel altijd het gewicht in de gaten, vooral geiten worden snel te dik als u ze te veel bijvoert.
In de stal kunt u ook een liksteen ophangen, de zouten en mineralen uit de liksteen helpen uw geiten en schapen gezond te houden. Het zout is ook verkrijgbaar in emmers.
Als u de dieren voert, zorg dan dat ze allemaal genoeg krijgen (afhankelijk van leeftijd en grootte). Vaak is één de baas en die zal dan ook proberen om alles van de anderen op te eten. Geef het voer dus in aparte bakken of in een goot met voerhek, zodat ze niet bij elkaar kunnen eten. Of u kunt een extra hooiruif plaatsen, zodat de dieren op meerdere plekken kunnen eten.
Voor artikelen voor uw geit kijk dan bij boederijdieren of klik hier
Iedereen die overweegt op een natuurlijke en verantwoorde wijze een of meer geiten te gaan houden vindt in dit handzame boek alle benodigde informatie over belangrijke rassen en hun eigenschappen, houderij en verzorging, de juiste voedering en huisvesting, gezondheidszorg en de voornaamste producten.
De keuze van een ras Eigenschappen en behoeften
Huisvesting Geiten houden in een hok of buiten
Voeding Wat en hoeveel eet een geit?
Jonge dieren Fokkerij, geboorte en opfok]
Gezond of ziek? Ziekten voorkomen, herkennen en behandelen
Producten Melk, vlees en wol Rassenportretten