Een grasparkiet is een relatief makkelijk te verzorgen huisdier, maar dit betekent natuurlijk niet dat u parkieten kunt kopen om ze vervolgens aan hun lot over te laten. Vogels moeten dagelijks worden gevoerd, hun onderkomen moet worden schoongemaakt en ze hebben veel aandacht nodig. Ze houden van gezelschap dus denkt u erover om een parkiet aan te schaffen neem er dan minimaal 2.
Aanschaf:
Koop uw vogels bij een gerenommeerde kweker en vraag hoe oud ze zijn, koop geen parkiet die jonger is dan 8 weken.
U kunt er natuurlijk voor kiezen om een parkiet te kopen bij een dierenwinkel maar dan ook vraag naar de leeftijd en hoe lang ze al in de winkel zijn want zijn ze er langer dan 6 maanden dan wordt het moeilijker om een parkiet handtam te maken omdat het dier zich daar dan al gesetteld heeft.
Nou zijn wij er persoonlijk geen voorstander van om een dier bij een dierenwinkel te kopen omdat ze daar in veel te kleine verblijven worden gehouden maar goed dat is onze mening.
Denk er goed over na voordat u een parkiet aanschaft, heeft u voldoende tijd want aandacht hebben ze zeker nodig. Heeft u voldoende ruimte voor een grote kooi in huis? Waarom wilt u een parkiet? Laat u goed informeren.
Bent u erover uit en weet u zeker dat u een parkiet wil en kunt u het dier voldoende aandacht en ruimte geven dan kunt op zoek gaan naar een goede kweker.
Huisvesting:
Als u meerdere parkieten wilt houden, of verschillende vogels samen, dan is een buitenvolière ideaal zo kunt u de vogels voldoende ruimte, daglicht en frisse lucht geven. Zorg er dan wel voor dat ze ook eventueel naar binnen kunnen dus een schuur waar een buitenverblijf aangebouwd is zou een goede uitkomst zijn.
Houdt u de parkieten alleen binnen zorg dan voor een grote kooi zodat ze de ruimte hebben om te kunnen vliegen geen kooi is te groot maar bijna altijd te klein.
Zorg voor gezelschap, stokjes om op te zitten, speelgoed er is genoeg te krijgen, een badje, voerbakjes, drinkbakjes en bodembedekking dat zijn toch wel de minimale basisdingen voor een kooi.
Klik hier voor diverse kooien voor uw parkiet, ruime keus!
Voeding:
Het basismenu van de grasparkiet bestaat voor een groot deel uit zaden.
In speciaal parkietenvoer zit het meeste in maar ook daar zullen het lekkerste uitzoeken dus wees niet te royaal laat ze eerst het meeste op eten voordat u weer opnieuw aanvult zo weet u ook dat uw parkiet alle vitamines enzo binnenkrijgt. Grit en maagkiezel zijn noodzakelijk voor een goede spijsvertering.
Hang ook altijd een kalksteen in de kooi dat bevat kalk en fosfor en het is goed voor de snavel om aan te scherpen en natuurlijk mag vers drinkwater niet ontbreken.
In principe mogen parkieten elke dag wel een stukje vers fruit, zorg dat het goed gewassen is, behalve avocado en rabarber dat is giftig voor de parkiet!
Klik hier voor voeding voor u parkiet.
Benodigdheden:
Grote ruime kooi
Parkietenvoer
Drinkbakje
Bodembedekking (schelpenzand)
Voerbakje
Badje
Zitstokjes
Speeltjes
Kalksteentje
Knaaghoutjes
Klik hier voor alle artikelen en voer wat u nodig heeft voor uw parkiet
Wees voorbereid op het nodige lawaai. Alle papegaaien zijn luidruchtig en parkieten zijn hierop geen uitzondering. Het grootste deel van hun repertoire bestaat echter uit een zacht, muzikaal gekwetter. Toch zullen er ook krijs-sessies zijn. Vrouwtjes hebben een schriller geluid dan mannetjes en hebben de neiging hun stem vaker te laten horen.
Net als een hond is een parkiet een huisdier dat zijn hele leven zorg en aandacht nodig heeft. Deze kleine gevederde energiebundeltjes zullen waarschijnlijk meer dan zeven jaar bij u blijven, en hopelijk nog veel langer.
Parkieten kunnen goed samenleven met andere kleine vogels, zoals de eveneens Australische valkparkiet en andere kleine papegaaien. Ook zebravinken komen doorgaans goed overeen met parkieten.
Populaire vogels die niet samen met grasparkieten kunnen worden gehouden zijn alle papegaaien die groter zijn dan valkparkieten; dwergpapegaaien (familie Agapornis) kunnen andere soorten gemeen bijten; de treurmaina en (tenzij u een zeer grote volière heeft) kanaries.
Eén van de grootste problemen met het samenhouden van meerdere soorten is de ruimte die ze nodig hebben, en de mogelijkheid om aan het lawaai en de drukte te ontsnappen. De vogels hebben voldoende ruimte nodig om rond te vliegen zonder elkaar continu tegen te komen of geen plaats te kunnen vinden om te kunnen zitten. Als een vogel wordt lastiggevallen heeft het dier een plek nodig om zich terug te trekken totdat de rust is wedergekeerd - een hoge zitstok, een doos, een rustig hoekje. Hiervoor is ruimte nodig. Als u uw vogels buiten in een volière houdt is ruimte minder een probleem.
Parkieten komen oorspronkelijk uit Australië en zijn dus gewend aan warmte. Ze zijn er niet op gebouwd om kou te weerstaan (ontsnapte vogels overleven het daarom nooit lang in Noord-West-Europa). Binnenvogels kunnen daarom in de winter niet in een koude, onverwarmde ruimte worden gehouden. Zodra de temperatuur daalt tot 8°C, is het te koud voor ze. Doorgaans geldt dat als de omgevingstemperatuur aangenaam is voor u, dit ook aangenaam is voor uw parkieten.
U kunt het ook aan een parkiet zien als hij het koud heeft. Hij zal zijn veren uitzetten (als het te warm is zal hij zijn vleugels spreiden en zijn snavel open houden). Door 's nachts een dekzeil over de kooi te blijft de warmte beter in de kooi.
Als uw parkiet ziek is zal hij eerder last hebben van de kou. Zorg er altijd voor dat u uw vogels de voeding geeft die ze nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de winter.
<script data-ad-client="ca-pub-7659026694734515" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>