Er zijn vele soorten tuinvogels in nederland waaronder:

Koolmees, Pimpelmees, Matkop, Kuifmees, Zwarte mees, Ringmus, Gierzwaluw, Grasmus, Huismus, Spreeuw, Boomkruiper, Bonte vliegenvanger, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Grote bonte specht, Roodborstje, Roodmus, Boomklever, Winterkoning, Zomertaling, Tafeleend, Bosuil, Krakeend, Slobeend, Glanskop, Krooneend, Gekraagde roodstaart, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Krooneend, Torenvalk, Kerkuil, Gauwe vliegenvanger, Staartmees, Houtduif, Steenuil, Vink, Merel, Tjif Tjaf, Appelvink, Zanglijster, Putter, Groenling, Goudvink, Kneu, Zwartkop, Gaai, Gijs, Geelgors, Grote gele kwikstaart, Wilde eend, Kruisbek, Spotvogel, Draaihals, Zwart witte ekster en de Grote lijster.

De mussen, eenden, vinken, uilen, mezen en de vliegenvangers zijn de bekendste vogelsoorten in Nederland.

Aangezien er steeds meer gebouwd wordt wordt het steeds moeilijker voor de vogels om hun voedsel te vinden en zich te nestelen.
Nu kunnen wij als mensen de vogels op verschillende manieren helpen en dat is ook onze plicht wij tenslotte diegene die hun terrein steeds meer in belag nemen.

Vogels bijvoeren in de herfst en winter
Er wordt wel eens gedacht dat het helemaal niet goed is om buitenvogels bij te voeren. Ze zouden hier te afhankelijk van worden, waardoor ze in de herfst- en wintermaanden moeilijker kunnen overleven. Gelukkig is dit niet helemaal waar en kun je vogels gedurende het hele jaar altijd wel bijvoeren. Vogels zullen altijd op zoek blijven gaan naar voeding en kiezen hierbij voor het meest voedzame voer. Ze stoppen met eten wanneer ze weer genoeg hebben gehad en een eventueel tijdelijk voedseltekort weer aangevuld is.

Klik hier voor alles voor de tuinvogels

 

Wilt u meer weten of leren over de tuinvogels of andere vogels dan zijn er vele boeken, video´s en E-booken te verkrijgen om u een hele zoektocht op internet te besparen hebben we voor u hieronder een link geplaatst daar vindt u alles wat u over (tuin)vogels wilt weten.

Klik hier voor alles over vogels

 

Wil jij een vogelstelletje dat bij jou komt settelen? Omdat er steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen kun je tuinvogels een handje helpen door een vogelhuisje op te hangen. Zorg voor een knus vogelhuisje. Plaats het vogelhuisje op een rustige plek, beschut tegen de wind en niet in de volle zon of binnen het bereik van katten.

Er bestaan ook raamvoederhuisjes. Deze voederhuisjes kan je bevestigen aan, jawel, je raam. Zo kan je van dichtbij de tuinvogels bewonderen. Zie hieronder een foto hoe zoiets er exact uitziet op je raam. 

Bij lichte vorst is het zelfs aangeraden om water te voorzien voor onze gevederde vrienden. Dit kunnen ze gebruiken als drinkwater, maar ook om zich op te frissen. Maak je geen zorgen, de vogels zullen geen kou lijden door het water, het loopt namelijk zo van hun ingevette veren af. Als het echt héél koud wordt, kun je best sneeuw of versplinterd ijs voorzien, (warm) water is geen goed idee.

In het voorjaar en de zomer hebben vogels vooral dierlijke eiwitten nodig, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In de herfst en winter zijn producten met vet goed omdat die meer energie geven. Bijvoeren kan het hele jaar en al het voer (zoals zadenmengsels, fruit, pinda’s, pindakaas, vetbollen, rozijnen, enz.) kan aangeboden worden. 

Er is een ruim assortiment hoogwaardige vogelvoeren ontwikkeld. Voor vogels zijn diverse zadenmixen, strooivoeren, pinda’s en vetproducten verkrijgbaar die u probleemloos kunt gebruiken voor de vogels in de tuin. Lees altijd eerst de verpakking met de juiste voorschriften

Wat wel en wat niet voeren:

WEL:

Speciale vogelvoeren voor tuinvogels
Strooivoer op (voeder-)tafels en op de grond
Silovoeren altijd in voersilo’s
Fruit
Ongebrande (en ongezouten) pinda’s altijd in pindasilo’s
Vetproducten voor tuinvogels (echter niet in de zon hangen).
Broodkruimels, maar niet teveel (want te zout)

NIET:

Geen producten met zout
Geen melk
Geen vetbollen of pinda’s in een (plastic) netje, vogels kunnen erin verstrikt raken en het genereert zwerfafval
Geen boter of margarine, dit werkt laxerend
Niet overmatig voeren, dit kan ongedierte aantrekken en zorgt voor de verspreiding van ziektes
Geen gekookte etensresten. Ze bederven namelijk snel.