Aanschaf:
Bedenk niet alleen wat je nu, maar ook wat je in de toekomst met het paard wil gaan doen. Misschien zie je het wil zitten om endurance te gaan rijden, of juist western. Praat ook met je instructeur over de eisen en wensen die je hebt. Iemand die jou goed kent, kan inschatten wat voor paard jij nodig hebt en je helpen bij het maken van je wensen en eisenlijst. Het allerbelangrijkste is dat het paard gezond is. Sluit daar geen compromissen in. Dat een paard alleen recreatief wordt gereden is geen excuus om een paard te kopen dat bijvoorbeeld niet helemaal goed loopt. Juist voor recreatief rijden moet een paard gezond en in een goede conditie zijn omdat hun werk erg varieert. Door een ongezond paard te kopen, doe je jezelf en het paard tekort.
Laat het paard altijd eerst keuren door een veearts!
Voordat je overgaat tot aanschaf van een paard denk er goed over na!
Heb je genoeg tijd? Beschik je over de nodige kennis? Heb je voldoende rijervaring? Waar stal ik mijn paard? Wat zijn mijn eisen aan het paard? Wil je je paard bij huis of ergens in pension? Kan ik het betalen want een paard is erg duur in onderhoud.
Neem altijd even iemand mee als je een paard gaat bekijken, je instructeur of een ander ervaren persoon. Ga je naar een stal die meerdere paarden te koop heeft te staan let dan goed op alle paarden die er gestald zijn, wat voor indruk geven ze, hoe schoon zijn de stallen enz.
Heb je een paard gevonden die jou wel aanspreekt maak dan eerst altijd even een proefrit, mits het paard bereden is natuurlijk, en ga niet over 1 nacht ijs dus kom nog eens een keer terug om te zien of het paard je nog steeds aanspreekt en maak dan nog eens een rit.
Laat je niet inpakken door alle mooie verhaaltjes ga op je gevoel af, het is tenslotte geen hamster wat je koopt.
Ga je veel op wedstrijd of wil je buiten ritten maken dan is een eigen trailer onontbeerlijk. Bekijk goed wat er achter de auto mag en hoe groot je paard is. En wat een paard prettig vind. Ga eens goed kijken naar de verschillende maten (eenpaards, anderhalf, tweepaards etc) en hoe ze er van binnen uitzien. Sommige paarden hebben moeite om in een te donkere trailer te stappen of zijn bang van de steile opstap.
Verzorging:
Een paard kost veel tijd en geld denk daarbij aan hoefsmid, inentingen, voer, stro, hooi, veearts enz. Een bezoekje aan een kliniek kan gauw tot in de honderden euro's lopen.
Heb je besloten dat je je paard ergens anders gaat stallen dan zal het je qua tijd wel schelen maar je moet dan gauw rekenen op gemiddeld €225,- stalgeld in de maand maar dan wordt een groot gedeelte van de zorg wel overgenomen,
Hou je je paard thuis hou er dan rekening mee dat je stro, ruwvoer moet op kunnen slaan en dat je dan zelf de mest van het paard af moet voeren en het paard dan helemaal zelf moet verzorgen zoals: zelf voeren, uitmesten, binnen en buiten zetten en niet te vergeten voldoende aandacht geven. Hou er rekening mee dat een paard NIET ALLEEN mag staan, het zijn kuddedieren en moet dus altijd met een soortgenoot staan! Voer krachtvoer met mate, ruwvoer moeten ze voldoende tot hun beschikking hebben.
Een paard is een bewegingsdier en heeft dus veel beweging nodig dat kan je geven d.m.v. training maar het is niet goed om je paard alleen door training beweging te geven dus geef 'm voldoende weidegang en/of in een paddock.
Laat het paard nooit 24/7 op stal staan dat gaat dwars tegen zijn natuur in en het dier zal wegkwijnen en heeft grote kans op lichamelijke klachten en of ziektes.
Klik hier voor alle artikelen die u nodig heeft voor de verzorging van uw paard
Benodigdheden:
Sto/zaagsel (paard aan huis)
Biks (paard aan huis)
Hooi/kuil (ruwvoer) (paard aan huis)
Kruiwagen (paard aan huis)
Hooinet
Hoofdstel + bit
Zadel
Singel
Zadeldekje
Halster + touw
Poetskist voor alle borstels, kammen, hoevenkrabber enz.
Kleding zoals rijbroek, cap, en rijlaarzen
Peesbeschermers
Transportbeschermers voor vervoer
Vliegendeken, zweetdeken, winterdeken, staldeken
Best wel veel heeft u dus nodig voor uw paard en voor u zelf maar je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wil.
Vaak zie je door de bomen het bos niet meer door de vele winkels en webshops die er te vinden zijn op internet daarom hebben we hieronder een link geplaatst en daar vindt u alles wat u nodig hebt voor u en uw paard, dat is wel zo handig en het bespaart u veel tijd.
Klik hier voor overzicht voor alle artikelen voor u en uw paard
Voeding:
Paardenvoer is grofweg te verdelen in ruwvoer, krachtvoer, aanvullingen (supplementen) en extraatjes.
De basis van ieder paardenrantsoen is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Gras, hooi en voordroogkuil zijn gezonde ruwvoeders voor paarden. Maar… alles met mate en er bestaan ook uitzonderingen op de regel. Een voorbeeld is dat hoefbevangen paarden niet op gras mogen.
Wees voorzichtig met het geven van extra producten, zoals muesli, slobber, wortels, appels, brood en andere lekkernijen. Een paard is gebaat bij een rantsoen met zo min mogelijk wisselingen. Een constant, goed uitgebalanceerd rantsoen is het beste. Extra's en lekkernijen kunnen het rantsoen verstoren en ervoor zorgen dat uw paard overvoert wordt. Extra vitaminen en mineralen(supplementen) zijn onder normale omstandigheden overbodig en ongewenst. Alleen in bijzondere gevallen kan het bijvoeren van supplementen effect hebben. Zorg dat de basis van het rantsoen in orde is, dus begin bij een goede kwaliteit ruwvoer, stem vervolgens de hoeveelheid krachtvoer hierop af in combinatie met de prestatie/conditie van je paard en kijk daarna indien nodig naar supplementen als het samengestelde rantsoen een tekort uitwijst.
Een paard is van nature een ruwvoer eter die ca 14 - 16 uur per dag bezig is met eten. De spijsvertering is ingesteld op het verteren van een continue stroom vezelrijke voeding, zoals hooi, kuilgras etc. Zorg daarom dat je paard voldoende ruwvoer krijgt
Hoeveel water een paard nodig heeft is afhankelijk van weersomstandigheden, inspanning en voersoort. Dat maakt water een zeer belangrijk onderdeel van gezonde ‘voeding’. Het paard moet altijd over vers water kunnen beschikken.
Laat het gebit van uw paard regelmatig controleren minimaal 1x per jaar een goede vertering begint tenslotte bij het gebit .
Wormen zijn een bekend probleem bij paarden en kunnen de gezondheid van het paard negatief beïnvloeden. Paarden met wormen kunnen bijv. erg vermageren, omdat het voedsel niet meer goed opgenomen wordt. Zorg voor een regelmatige ontworming en wissel af met wormmiddelen om resistentie tegen te gaan. Je kan bij je veearts een mestonderzoek laten aan de hand daarvan kan uw veearts het beste vertellen hoe u het beste kan ontwormen en met welk ontwormingsmiddel.
Klik hier voor alle voeding voor uw paard.
Lees dit e-book voordat je een paard gaat kopen. Boordevol advies , ervaring en kosten overzicht. Met de optie om vragen te stellen aan de auteur.
Klik hier en bestel dit E-book voordat je een paard koopt